Fren sisteminin en çok karşılaşılan arızası fren balatasının bitmesi sonucu ses çıkarmasıdır. Belli periyodlarda değişimi gereken fren balatasının bitmesi sonucu frenlerden ses gelecek ve sürücüye değişimi hususunda bilgi verecektir. Bu sayfada frenden gelen ıslık sesi veya tiz bir sesin sebepleri ve çözümleri anlatılacaktır. Öncesinde fren sistemi çalışma prensibi hakkında bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.
Otomobil fren sistemi araç içerisindekilerin olduğu kadar etraftaki insanların da güvenliğini sağlamak için en önemli sistemlerden biridir. Bu nedenle fren sisteminin iyi çalışması zorunlu hale gelmektedir. İyi çalışmayan bir fren sistemi trafikte özellikle yüksek hızlarda büyük risk oluşturabilir. Bu yüzden eğer frenden gelen ıslık sesi önemsenmeli ve müdahale edilmelidir.
*ABS fren sistemi hakkında bilgi sahibi olmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Frenden Gelen Islık Sesi Nedenleri Nelerdir?
Fren balatalarından ses gelmeye başlarsa bu durum kesinlikle önemsenmelidir. Önemsenmeyen fren arızaları hayatınızı riske atmak demektir. Peki fren balatalarından ıslık sesi gelmesi nedenleri nelerdir sorusunu maddeler halinde cevaplayalım.
- Fren balatalarının bitmesi
- Fren balatalarının sertleşmesi
- Fren disklerinin aşınması sonucu yüzeyin bozulması
Fren pedalına basıldığı zaman ıslık sesinin gelmesi yukarıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Fren balatalarının bitmesi sonrası fren diskine metal yüzey sürtmesi sonucu ıslık sesi gelir. Bu nedenle fren disklerinin de aşınması ve bozulmasını istemiyorsanız fren balatalarını değiştirmeniz gerekir. Bazı araçlarda fren balatalarında sensör bulunmaktadır. Bu sensör fren balatalarının bittiğini sürücüye haber verir. Fakat Japon arabalarında bu durum söz konusu değildir. Fren balatalarının bittiğini ıslık sesinden veya görsel kontrol sırasında anlayabilirsiniz.
Fren balatalarının sertleşmesi gibi bir arızada da frene basıldığı zaman ıslık sesi gelecektir. Fren balatalarının deterjanlı su ile yıkanması veya sıcakken su ile yıkanması gibi bir durumda fren balataları sertleşecektir. Eğer fren disklerinde sorun yoksa fren balatalarının yenisi ile değişimi sorunu çözebilir.
Fren disklerinin aşınması sonucu yüzeyinin bozulması da frenden ses gelmesine neden olacaktır. Böyle bir durumda fren diskleri değiştirilebilir veya tornada taşlama işlemi yapılabilir. Fren disk yüzeyinin düzgün olmaması görevini yerine getirmediği anlamını taşımamaktadır. Sesten rahatsız oluyorsanız değişim veya tornalama işlemine gidebilirsiniz. Değişimi veya taşlanması yapılan fren disklerine yeni balata kullanılması tavsiye edilir. Fren balataları daha bitmemişse kullanabilirsiniz. Kısa sürede disk yüzeyinin şeklini alacaktır.
*Arabayı oluşturan tüm parçaların anlatıldığı araba parçaları ve görevleri sayfasına bakmak isteyebilirsiniz.
Fren Balatalarının Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Fren balataları manuel şanzımanda daha uzun ömürlü olmaktadır. Otomatik şanzımanlı araçlarda fren balataları daha kısa sürede bitmektedir. Bu duruma yapacak bir şey yoktur. Fakat bizim ister manuel şanzıman olsun ister otomatik şanzıman olsun fren parçalarının ömrünü uzatabiliriz. Peki neler yapabiliriz.
- Gereksiz fren pedalına basılmamalı eğer durulucaksa gaz pedalından ayak çekilerek aracın kendi mukavemeti ile yavaşlaması sağlanmalıdır.
- Fren balataları belli periyodlarda değiştirilmesi gerektiğini söylemiştik. Bitik fren balatasının değiştirilmemesi fren disk yüzeyinin de bozulmasına neden olacaktır.
- Aracın yoğun trafikte kullanılması veya uzun yolda kullanılması sonucu fren balataları ısınacaktır. Araba yıkamacıya girdiğinizde kesinlikle fren balatalarının olduğu bölgeye su tutulmamasını rica edin.
- Fren balatası değişimlerinde fren disk yüzeylerinin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Fren disk yüzeyleri bozukken fren balatalarının değişimi sesi kesmeyecek veya kısa bir süre sonra tekrar ıslık sesinin gelmesine neden olacaktır.
Fren balataları ve diskleri sıcakken su tutulması veya su birikintisine girmeniz sonucu fren disklerinin yüzeyinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Fren balataları eğer jantlar müsaade ediyorsa dışarıdan gözükebilmektedir. Bu nedenle fren balatalarında yapılacak görsel kontrol kondisyonu hakkında size bilgi verecektir. Eğer fren balataları inceldi ise değişim zamanı gelmiş demektir. Eğer jantlar yüzünden fren balatalarını göremiyorsanız jantların sökülmesi gerekmektedir. Böylelikle fren balatalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer fren balataları iyi durumda olmasına rağmen ses geliyorsa aşağıdaki başlığa bakmalısınız.
Fren Disklerini Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Fren disk yüzeylerinin bozulup bozulmadığını anlamanın yolu parmağınız ile yüzeyin kontrol edilmesi ile yapılabilir. Parmağınızı sürttüğünüz yüzeyin dalgalı olmaması gerekmektedir. Dalgalı olan yüzey ya taşlanmalı ya da değişimi yapılmalıdır. Fren disk yüzeyinin bozulması gibi bir durumda iyi durumdaki fren balataları değiştirilmemelidir. Gereksiz masraf olacağı gibi kısa süre sonra tekrar frenden ses gelmeye başlayacaktır.
Disk yüzeylerinin bozulduğunu yüksek hızlarda frene bastığınızda fren pedalında ve direksiyonda titreme hissederek anlayabilirsiniz. Dik yüzeyinin bozulması veya balansının bozulması sonucu fren pedalına basıldığında fren pedalında titreşim veya vuruntu olacaktır.
Fren balataları hakkında olan bu yazımızı beğendiyseniz değerlendirmeyi unutmayınız. Eğer eklemek istediğiniz bir husus var ise yorumlar kısmından yazabilirsiniz.
Araba parçaları ve görevleri sayfasına gitmek için linki tıklayabilirsiniz. Ana sayfaya dönmek için burayı tıklayınız.
Kaynak: Bu sayfa Carstechnic tarafından oluşturulmuştur.
Çok çok güzel bir site olmuş. İşten fırsat buldukça hep girip okuyorum emeğinize sağlık teşekkür ederim 🙂