Egzozdan Mavi Duman Çıkmasının Nedeni Nedir?

Arabaların egzozundan çıkan dumanın rengine göre arıza tespiti yapmak mümkün mü sorusuna diğer yazılarımızda cevabını vermiştik. Bu yazıda egzozdan mavi duman çıkmasının sebebini anlatmaya çalışacağız. Egzozdan çıkan duman rengi siyah, beyaz ve mavi renkte olabilir. Egzozdan çıkan siyah ve beyaz duman sebeplerini diğer yazılarımızda anlatmıştık ve okumak isterseniz aşağıda linkleri bulunmaktadır. Egzozdan mavi duman çıkması açık olarak arabanızın yağ yaktığını göstermektedir. Mavi duman, motorunuzda yağ kaçağına sebep olabilecek piston segmanlarında, sübap keçelerinde veya diğer motor parçalarında aşınma olduğunu göstermektedir. Yani bir türlü yağ yanma odasına girer ve yakılarak mavi duman ve koku oluşumuna neden olur.

Egzozdan Mavi Duman Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Egzozdan Mavi Duman Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?

Egzozdan mavi duman çıkmasının bir çok nedeni olabilir. Mavi duman çıkması nedenini tam olarak teşhis edebilmek için bu arızayı, seyir halindeyken mavi duman atması ve ilk harekette mavi duman atması olmak üzere ikiye ayırmamız gerekiyor. Aşağıda başlıklar halinde anlatılacak ve aynı zamanda motorun yağ yakmasına neden olan bu sebeplerin çözümleri anlatılacaktır.

A – İlk Çalıştırmada Egzozdan Mavi Duman Çıkmasının Nedenleri

Arabayı park ettiniz ve bir süre sonra çalıştırmak istediniz ve çalıştırdıktan sonra bir süre egzozdan mavi duman geldiğini gördünüz. Bunun sebepleri kaçıran bir sübap keçenizin olduğuna veya dizel araç sahibi iseniz kızdırma bujisinden kaynaklı bir arızanız olduğuna işaret etmektedir.

I – Kaçıran Sübap Keçeleri

İlk çalıştırmada egzozdan mavi duman görüyorsanız bunun muhtemel sebebi yağ keçelerinden kaynaklı olabilir. Motor parçaları ve görevleri sayfasında da anlatıldığı gibi her motor açılıp kapanan emme ve egzoz sübaplarına sahiptir. Bu sübaplar eksantirik milinden hareketini alarak açılır ve kapanır. Eksantirik mili ve sübapların üst kısmı yağlı bölgede çalıştıkları için yağın yanma odasına girmesini engellemek için yağ keçeleri kullanılmaktadır. Bu yağ keçelerinde oluşacak aşınma veya bozulma yağlama yağının silindir kapağı üzerinden yanma odasına girmesini engelleyemecek ve egzozdan mavi duman atmasına neden olacaktır.

Kaçıran Sübap Keçelerinin Tamiri

Kaçıran sübap keçelerinin tamirini yapmak için silindir kapağının sökülmesine gerek olmadığından dolayı maliyeti düşüktür. Külbütör kapağı sökülerek yapılacak olan bu işlem keçelerden kaynaklı mavi dumanı kesecektir. Peki silindir kapağı sökülmeden yağ keçeleri nasıl değiştirilir derseniz. Eksantirik mili ve itecekler alındıktan sonra karşınıza sübapların uç kısımları ve yaylar çıkacaktır. Bu yaylara bastırırsanız zaman içinde yuvaya oturmuş olan sübap ile birlikte aşağıya inecektir. Sübapların aşağıya inmesini yani açılmasını engellemek için sökeceğiniz sübabın bulunduğu silindirdeki pistonu üst ölü noktaya almalısınız.

Pistonun üst ölü noktada olması siz sübabın yayına bastığınızda sübabın aşağı inmesi engellenecek ve yay aşağı inerek sıkışacaktır. Sıkışan yay sübap tırnaklarının boşa çıkmasını sağlayacaktır. Tırnakları alarak yayı yavaşça serbest bıraktığınızda sübap ve yay birbirinden ayrılmış olacaktır. Böylelikle sübap keçeleri görünür olacak ve rahatlıkla değişimini yapabileceksiniz. Bu işlemleri silindirler için sıra sıra yapmanız gerekmektedir. Çünkü serbest kalan sübap motoru çevirirseniz piston aşağıya ineceği için pistonun üstüne dayanan sübapta silindir içerisine hareket edecektir. Bu nedenle keçenin değişimini yapıp yayları taktıktan sonra bir diğer silindire geçmeniz gerekmektedir.

II – Kızdırma Bujisi Arızası

Dizel araçlarda ilk harekette dizel yakıtın ateşlenmesini sağlayan kızdırma bujisi kullanılmaktadır. Motor ısındıktan sonra kızdırma bujisine gerek kalmamaktadır. Kızdırma bujisinde oluşan bir arıza ilk çalıştırmada egzozda mavi duman oluşumuna neden olacaktır.

Kızdırma Bujisi Arızasının Tamiri

Kızdırma bujisinden kaynaklı bir yağ yakma söz konusu ise en iyisi kızdırma bujisini yenilemektir. Kızdırma bujisi soketini söktükten sonra rahatlıkla değişimini yapabilirsiniz.

B – Seyir Halindeyken Egzozdan Mavi Duman Çıkmasının Nedenleri

İlk başlıkta ilk harekette mavi duman sebeplerini gördük. Hareket ettiniz bir süre sonra mavi duman hala kesilmediyse bunun bir çok nedeni olabilir. Bazıları kendinizin rahatlıkla yapabileceği nedenlerden kaynaklı olabileceği gibi bazıları ise maliyetli olacaktır.

I – Karter Havalandırma Valfinde Oluşacak Arıza

Eğer motordan her zaman mavi duman atıyorsa ilk bakılması gereken karter havalandırma valfi olmalıdır. Karter havalandırma valfi karterde oluşan basıncı yağı süzerek emme manifolduna yollar. Bu valfte oluşacak bir arıza yağın hava ile karışarak yanmasına ve mavi duman atmasına neden olacaktır. Karter havalandırma valfi görevini eski motorlarda külbütör kapağı üstlenmektedir.

Karter Havalandırma Valfinde Oluşacak Arızanın Tamiri

Karter havalandırma valfini değişimide yukarıda anlatılan çözümler gibi basit bir uygulama olacaktır. Eski tipler için külbütör kapağının değişimini yapabilirsiniz. Veya valf bulunanlar için valfin bağlantılarını sökerek yenisi ile değiştirmek mümkün olacaktır.

II – Aşınmış Motor Parçaları

Egzozdan mavi duman atmasının bir diğer nedeni aşınmış motor olabilir. Motor parçaları ve görevleri sayfasında anlatılan bir diğer parça pistonlardır. Pistonların üzerinde bulunan segmanlar motorun yanma odasını karterden izole etmeye yarar. Pistonun en altında bulunan yağ segmanı silindirlerdeki yağlama yağını sıyırarak fazla yağın yanma odasında kalmasını engeller. Yağ segmanında oluşacak aşınma veya kırılma görevini tam olarak yerine getiremeyeceği için yağın yanma odasında kalmasına neden olacaktır. Kartere tam olarak sıyırılmayan yağ yanacak ve egzozdan mavi duman atmasına sebep olacaktır. Egzozdan siyah duman atmasının nedenleri arasında da gösterilen segman arızaları birbiri ile karıştırılmamalıdır. Siyah duman sebepleri arasında segman kondüsyonunun kötü olması sebebiyle pistonun tam sıkıştırma yapamaması ve silindir içerisinde kalitesiz yanma oluşması bulunmaktadır. Yani pistonun bütün segmanları zarar görmüşse veya aşınmışsa siyah duman atacak ve aynı zamanda yağın yanmasına sebep olacaktır.

Aşınmış Motorun Tamiri

Diğer arızalara göre biraz daha zor ve maliyetli olacaktır fakat kendinizinde bu tamiratı yapabileceğinizi unutmayın. Bu site içerisinde projeler kısmında X20XEV motor yenileme sayfasına göz atarsanız bu işlemin evde de yapılabileceğini göreceksiniz. Bu arızanın giderilmesi için en az piston segmanlarının yenilenmesi gerekecektir. Fakat pistonlar söküldükten sonra alınacak ölçüye göre gömleklerinde honlanması gerekebilir. Bu duruma ölçü aletleri karar verecektir. Projeler kısmından örneklerine bakabilirsiniz.

III – Turbo Arızaları Kaynaklı Yağ Yakma

Bir diğer mavi duman sebebi Turbo’dan kaynaklı olabilir. Yağ kaçıran turbo ani mavi duman atmasına sebebiyet verir. Turbo içerisinde yağ keçesi görevi gören labirent ring’ler mevcuttur. Bu labirent ringler turbo yağlama yağının türbin tarafına veya kompresör tarafına kaçmasını önler. Bu labirent ringlerde oluşacak aşınma yağın motora yürümesine veya türbin tarafında egzoz sıcaklığı ile yakılmasına sebep olacağı için egzozdan mavi duman çıkar.

Yağ Kaçıran Turbonun Tamiri

Turboda oluşabilecek arızalar her zaman korku sebebidir. Çünkü çok yüksek devirde dönen turbolarda oluşacak arızalar turbonun tamamen ölmesine veya ufak kanat parçalarının motora yürüyerek motora da zarar vermesine neden olabilir. Bu nedenle turbo kaynaklı arızaların hemen tespit edilerek müdahale edilmesi gerekmektedir. Turbo yağ kaçırmaya başlarsa tamiratı mümkün olacaktır. Turbo sökülerek iyi bir turbocuya tamiri yaptırılmalıdır. Turbo tamiri herkesin yapabileceği iş değildir. Çünkü balansı bozuk olan turbo yataklarına hemen zarar verir ve çalışmasına engel olur. Bu nedenle iyi bir yere yaptırmanız gerekir.

IV – Şanzıman Yağından Kaynaklı Yağ Yakma

Eski tip vakum kontrollü otomatik şanzımanlarda vites değişiminde modulatör kullanılıyordu. Modülatörde oluşacak bir arıza motor tarafından şanzıman yağının emilmesine ve yanma odasında yakılmasına sebep olacaktır. Bu durum, egzozdan mavi duman atmasına sebebiyet verir.

Şanzıman Mödülatörünün Tamiri

Bu durumda da modülatörün yeri tespit edilerek değişimi yapılmalıdır. Diyaframı zarar gören modülatörün tamiri olmayacağı için direkt yenisi ile değiştirilmelidir.

Egzozdan Çıkan Duman Renklerine Göre Arıza Çeşitleri

Egzozdan mavi duman atmasının nedenlerini yukarıda anlattık. Peki diğer duman renkleri ne anlama gelmektedir.
Beyaz duman: Yakıtın içerisindeki su veya bir arızadan kaynaklı yanma odasına giren suyun yanması sonucu egzozdan beyaz duman atacaktır.
Siyah Duman: Genel itibari ile fazla yakıttan kaynaklı olarak bilinir. Motorda hava yakıt karışımının zengin olması sebebiyle siyah duman oluşur.
Mavi Duman: Motorda yakılan yağı işaret etmektedir. Bir çok nedene bağlı olarak eğer motor yağ yakarsa egzozdan mavi duman atacaktır.

*Egzozdan beyaz duman gelmesi sebeplerine bakmak için burayı tıklayabilirsiniz.

*Egzozdan siyah duman gelmesi sebeplerine bakmak için burayı tıklayabilirsiniz.

SONUÇ OLARAK;

Bu yazıdan da anlaşılacağı gibi egzozdan mavi duman atmasının bir çok nedeni olabilir. Bu nedenle arıza tespiti iyi yapılmadan tamirata başlanmamalıdır. İyi bir usta arızanın nereden kaynaklandığını çözebilecek ve tamiratını yapabilecektir.

*Motor egzoz sistemleri sayfasına giderek egzoz sistemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ana menü üzerinden Motor arızaları sayfasına giderek diğer arızaları inceleyebilirsiniz. Ana sayfaya dönmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Bu sayfa Carstechnic tarafından oluşturulmuştur.

39 Comments

  1. Burak T. 13 Şubat 2019
    • Carstechnic 13 Şubat 2019
    • Mustafa 3 Ağustos 2019
      • Carstechnic 5 Ağustos 2019
  2. oğuzhan dal 26 Temmuz 2019
    • Carstechnic 27 Temmuz 2019
  3. Hasan 20 Ağustos 2019
    • Carstechnic 21 Ağustos 2019
  4. Biz 27 Ağustos 2019
  5. Tayfun 31 Ağustos 2019
  6. İsmail 5 Eylül 2019
  7. Mehmet 23 Eylül 2019
    • Carstechnic 23 Eylül 2019
      • Mehmet AÇIKGÖZ 23 Eylül 2019
      • Mehmet AÇIKGÖZ 29 Ekim 2019
  8. Çağlar YILDIRIM 1 Ekim 2019
  9. Hasana ali 6 Ekim 2019
  10. Fatih Yılmaz 12 Ekim 2019
    • Carstechnic 14 Ekim 2019
  11. Samet 21 Ekim 2019
    • Carstechnic 21 Ekim 2019
  12. Mert 20 Kasım 2019
  13. Yusuf yuksel 24 Kasım 2019
    • Carstechnic 2 Aralık 2019
  14. Ferdi 29 Kasım 2019
    • Carstechnic 2 Aralık 2019
  15. İdris 18 Aralık 2019
  16. ÇETİN ÖZTÜRK 22 Ocak 2020
  17. Serkan 15 Nisan 2020
  18. Sani cebar 27 Şubat 2021
  19. Sani cebar 27 Şubat 2021
  20. Beytullah 13 Mayıs 2021
  21. mustafa_yucl@hotmail.com 22 Mayıs 2021
  22. HASAN DURU 5 Kasım 2021
  23. Muammer Öztürk 29 Kasım 2021
  24. Veysel 30 Mart 2022
  25. ertan 21 Nisan 2022

Leave a Reply