Motorun çalışmasına yardımcı olan bir çok parça ve sistem bulunmaktadır. Bu parçalar ve sistemler site içerisinde anlatılmıştır. Motorun kusursuz bir şekilde çalışması için bütün sistemlerin iyi çalışması gerekmektedir. Motorun çalışmasını yöneten motor kontrol ünitesi bir çok sensörden bilgi almakta ve bu bilgiler ışığında motorun verimli ve maksimum performans ile çalışmasını sağlamaktadır. Bu sistemlerde veya sensörlerde oluşacak bir arıza motor arıza lambası yanmasına neden olacaktır. İngilizcesi malfunction indicator light yani kısaltması MIL olan motor arıza lambası bize herhangi bir sistemde, sensörde, aktivatörde veya parçada arıza olduğunu bildirir. Bazı durumlarda arıza gösterge ışığı yani motor arıza lambası yandıktan sonra motor çalışmasına devam edebilmektedir fakat bu durum tamamen arızanın nereden kaynaklandığı ile alakalı bir durumdur. Arızanın çeşidine göre motor kontrol ünitesi kendini korumaya alabilmekte veya motorun çalışmasına etki etmeyerek sadece ikaz verilmesine neden olmaktadır.
Motor arıza lambası yandıktan sonra arızayı öğrenebilmek için arıza tespit cihazı kullanılmalıdır. OBD soketi vasıtasıyla bağlanan OBD cihazı veya diğer ismiyle arıza tespit cihazı bütün sistemlerin çalışma şartlarını bize gösterebilmekte ve arızanın hangi sensörden veya aktüvatörden kaynaklandığını gösterebilmektedir.
*OBD nedir ve arıza tespit cihazı nedir gibi soruları cevaplayabileceğiniz Arıza Tespit Cihazı OBD nedir sayfasına bakabilirsiniz.
Bu sayfa da arıza çeşitleri hakkında bilgi verilecek ve bu arıza çeşitlerine göre motorun verdiği tepkiler anlatılacaktır. Bu sayfanın iyi okunması ve anlaşılması motor ömrünü uzatmak için gereklidir. Motor arıza lambası yandıktan sonra fazla zaman kaybetmeden mutlaka müdahale edilmelidir.
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Motor, araçtaki onlarca sensör, aktivatör, elektronik donanım ve mekanik sistemlerin uyum içinde ve problemsiz olması sayesinde çalışır. Tüm bunlardan herhangi birinde arıza olması durumunda, motorun çalışması bozulur, motor arıza lambası yanar.
Motorun çalışmasını sağlayan sistemler
– Hava sistemleri,
– Yakıt sistemleri,
– Yağlama sistemleri,
– Soğutma suyu sistemleri,
– Elektrik sistemleri ve
– Egzoz sistemleri ‘dir.
Yukarıda maddeler halinde yazılan sistemler motorun çalışmasını sağlayan sistemler olup o sayfalara ulaşmanız için kısayol niteliğindedir. Sistemler hakkında ayrıntılı bilgileri bu linkler üzerinden alabilirsiniz.
Bu sistemlerde bir çok sensör ve aktivatör kullanılmaktadır. Bu sensörlerin herhangi bir tanesinde arıza meydana gelmesi veya limitler dışında çalışması durumunda motor arıza lambası yanacaktır. Bazı arızalar geçici bazıları ise kalıcı arızalar olacaktır. Aşağıda iki arıza çeşidinden de bahsedilecek olup çözümleri anlatılacaktır.
Motor Arıza Çeşitleri Nelerdir?
Motor arıza lambası yandıktan sonra arızanın tespiti için arıza tespit cihazı bağlanması gerektiğini söylemiştik. Arıza tespit cihazı bize arabanın elektronik kontrol ünitesinde oluşan hata kodunu numaralandırarak yansıtmaktadır. Bu numaraların yanı sıra ayrıntıda verebilmektedir. Hata Kodu: DTCs: The Diagnostics Trouble Codes
Arıza tespit cihazlarında hatalar geçici, kalıcı ve tanımlanamayan hata olarak ortaya çıkar.
Geçici hata; Hatalar sensörlerin anlık iletişimden kaynaklı veya anlık verilerin limit dışına çıkması sonucu gelebilir. Böyle durumlarda hata kodu arıza tespit cihazı ile silindiğinde tekrar gelmeyecektir.
Kalıcı hata; Sistemde görev yapan herhangi bir sensör veya aktüatörün arızalanması durumunda ortaya çıkar. Böyle bir durumda ise hata kodu silindikten bir süre sonra tekrar gelecektir veya silinemeyecektir. Arızanın giderilmesi için arızalı olan parça veya parçaların değiştirilerek adaptasyon gerekiyorsa adaptasyon yaptıktan sonra arıza kodu silinir.
Tanımlanamayan hata; Nadir görülmesine rağmen aracın ECU’sunda haberleşme sorunlarından kaynaklanır. ECU ile bağlantı kurulamadı diye uyarı verir.
Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?
Motorun çalışmasında anormal bir durum veya arıza olması durumunda arıza lambası yanacaktır. Genellikle karşılaşılan durum ise lambda sensörü veya vuruntu sensörü uyarılarıdır. Çoğunluk lpg kullanan araçlarda olsa da hava yakıt karışım oranında oluşan aksaklık veya bozulma lambda sensörü üzerinden arıza lambası yanmasına sebep olur. Lambda sensörü daha çok yakıt-enjeksiyon ve hava-yakıt karışımı problemleri ve yanma verimi ile ilgili sorunlarda arıza lambasını yakar. Vuruntu sensörüyse daha çok ateşleme arızası sebebiyle uyarı vermektedir.
*Lambda sensörü arızası nasıl anlaşılır bilmek isterseniz burayı tıklayınız.
Motor arıza lambasını söndürebilmek için arıza tespit cihazına bağlamak gerekmektedir. Yukarıda anlatıldığı gibi geçici arızalar silinecek ve geri gelmeyecektir. Motor arıza lambası yanmasına sebep olan bir geçici arıza kendiliğinden sönse bile arıza tespit cihazı bağlandığında history kısmında görünecektir. Kalıcı arızalar ise silinmeyecek ve arızanın giderilmesini isteyecektir. Kalıcı bir arıza oluştuğunda arıza tespit cihazı ile arıza tespit edilmeli ve tamiri veya değişimi yapılmalıdır. Değişimi yapılan parçanın adaptasyonu gerekiyorsa yapılmalı ve arıza silinmelidir.
Motor Arıza Lambasının Sürekli Yanıp Sönmesi Neden Olur?
Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa, dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu bilmek gerekir. Motorun çalışmasıyla ilgili ciddi bir problem var ise motor arıza lambası yanıp sönecek ve sürücüye uyarı verecektir. Motor kontrol ünitesi ECU arıza lambasını yakıp söndürürken, motoru arıza moduna geçirir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için ECU tarafından kullanılır. Motorun çalışmasını düzeltmeye çalışır, bunu yaparken ateşleme avansını ve enjeksiyonu değiştirebilir, motor devrini sınırlar, motor gücünü sınırlandırır, gaz talebini karşılamayabilir. En kısa sürede arızanın tespit edilmesi gerekmektedir.
Arıza lambası hakkında yazılan bu sayfayı faydalı bulduysanız değerlendirmeyi unutmayınız. Eğer eklemek istediğiniz bir konu veya eleştiriniz var ise yorumlar kısmından yazabilirsiniz.
Motor arızaları hakkında bilgi almak isterseniz menü üzerinden tıklayarak motor arızaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Çalışma prensipleri ana sayfasına giderek site hakkında bilgi sahibi olabilir ve motor parçaları ve sistemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ana sayfaya dönmek için burayı tıklayınız.
Kaynak: Bu sayfa Carstechnic tarafından oluşturulmuştur.
aynı problem bende de var ne yapmalıyım