DPF, Dizel partikül filtresi, egzoz emisyon değerlerini düşürmek amacıyla kullanılan motor egzoz sistemleri parçasıdır. Dizel partikül filtresi emisyon standartları gereği Euro 4 araçların bazılarında Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde bulunur. Dizel partikül filtresi çalışma prensibi olarak çevreye zararlı olan partikülleri tutar ve içerisinde hapseder. Partikül filtresi içerisinde hapsedilen partiküller nedeniyle filtre bir süre sonra dolar. Bu doluluk miktarı artarsa dizel partikül filtresinin tıkanması söz konusu olabilir. Dizel partikül filtresi basınç sensörleri filtre içerisindeki partikül miktarını ölçer ve eğer yüksek kurum seviyesi teşhis edilmesi durumunda rejenerasyon işlemi başlar. Yani dizel partikül filtresi temizleme işlemi başlatır.
Partikül filtresinde biriken partiküller belirli limitleri aştığında yakılarak temizlenmesi gerekir. Bazı durumlarda rejenerasyon işlemi gerçekleşmeyebilir. Partikül filtresi kurum ile dolmuşsa, uyarı lambası yada Dizel Partikül Filtresi dolu sürmeye devam ediniz gibi uyarı mesajları gelecektir. Böyle bir uyarı geldiğinde neler yapılması gerektiğini aşağıda anlattığımız partikül filtre temizliği yöntemleri başlığı altından bakabilirsiniz.
Bazı markalarda tek kullanımlık olan bu filtre değişir, bazı sistemlerde, filtre içindeki partiküller yakılarak dışarı atılır, yani filtre kendisini temizler. Bu temizliği yapması için, içinde bir sensör ve art yakıcı gibi bir enjektör bulunmaktadır. Filtrenin dolduğunu anlayan sensör, sürücüye, ekranda uyarı yazısı çıkararak, yanmanın başladığı mesajını verir. Bu mesajı gören sürücü 20-30 dakika süresince, rölantiye düşmeden ve biraz yüksek devirde seyir halinde olmalıdır, mesaj silinene kadar araç rölanti düşmemeli, stop etmemelidir.
*Oksijen sensörü hakkında ayrıntılı bilgi almak için oksijen sensörü nedir ve arızası nasıl anlaşılır sayfasına bakabilirsiniz.
Dizel Partikül Filtresi DPF Neden Tıkanır?
- Düşük kaliteli yakıt,
- Düşük hızda ve yoğun trafikte uzun süreli araç kullanımı,
- Aracı rölantide uzun süre çalıştırmak,
- Yanlış yağ kullanımı sonrası motorun yağ yakması
Dizel Partikül Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?
DPF temizleme işlemini 3 farklı yöntem ile yapılmaktadır. DPF temizliği yötemleri
I – Dizel Partikül Filtresinin Kendiliğinden Temizlenmesi
Aracın uzun yolda yüksek devirde kullandığınızda, egzoz gazı sıcaklığı artacağından, filtredeki partiküller kendiliğinden yanarak temizlenecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devridir. Bu nedenle araç kullanırken dizel partikül filtresinin temizlenmesini isterseniz yüksek devirde bir süre araba kullanabilirsiniz. Yani 3000 devir üzerinde bir süre aracı sürmeniz gerekmektedir.
II – Yolda Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Tarafından Dizel Partikül Filtresi Temizleme İşlemi
Dizel partikül filtresi dolduğunda, motor kontrol ünitesi (ECU) özel bir işlem ile enjeksiyon miktarlarını değiştirerek partikül filtresi temizleme işlemini gerçekleştirir.
Motor kontrol ünitesi ECU, enjeksiyon sistemini partikül filtresinin yenileme moduna göre yeniden düzenler. ECU, ön enjeksiyonu ve ana enjeksiyonu geciktirir (rötar verir) ve ekstra bir 3. olarak ard enjeksiyon daha yapar. Ard enjeksiyon, piston iş zamanında üst ölü noktadan (ÜÖN), alt ölü noktaya (AÖN) hareket ederken az bir miktar dizelin püskürtülmesiyle gerçekleştirir.Bu temizleme modu sırasında, yanma sıcaklığını düşüren EGR sistemi devre dışı bırakılır.
Aracın yüksek devirde kullanılmaya başlamasıyla motor yönetim sistemi daha fazla yakıt gönderir ve egzoz sıcaklığını arttırır. Egzoz sıcaklığının yaklaşık 600 °C’ye ulaşmasıyla rejenerasyon işlemi başlar ve katı partiküller yakılarak kuruma dönüştürülür. Bazı durumlarda ise bu işlem de bir işe yaramayabilir aracın DPF veya Motor Arıza Lambası sönmez ve araçta güç kaybı yaşanır. Böyle bir durumda araç servise götürülerek arıza tespit cihazı yardımıyla rejenerasyon işlemi yapılmalıdır.
III – Serviste Bilgisayara Bağlayarak Temizleme İşlemi
Partikül filtresi arıza lambası yanması sebebiyle veya partikül filtresinin dolması-tıkanması sebebiyle araç servise götürüldüğünde, bilgisayarlı olarak obd cihazıyla bir temizleme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem yaklaşık yarım saat sürer. Bazı firmalar bu işlem sonunda motor yağının değiştirilmesini önerir. Bilgisayar kontrolünde motor devri yükseltilerek yüksek devirde çalıştırılması sağlanır, egzoz hattı bu süreçte çok ısınacaktır.
Bazı servislerde temizleme işlemi için dizel partikül temizleyici sprey de kullanılır. Sıcaklık sensörü çıkarılıp buradan sprey püskürtülür, yarım saat beklenir ve daha sonra bilgisayarla dizel partikül filtre temizleme işlemi yapılır.
Dizel Partikül Filtresi nedir ve temizliği nasıl yapılır sayfası bittiğine göre diğer egzoz sistemi parçalarını görmek için Motor Egzoz Sistemleri ve Parçaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ana sayfaya geçmek için burayı tıklayabilirsiniz.
Kaynak: Bu sayfa Carstechnic tarafından oluşturulmuştur.