Araba Parçaları ve Görevleri

Arabalar bir çok parçanın ve sistemin bir araya gelerek oluşturdukları araçlardır. İçten yanmalı motorların icadından sonra motorlar kompakt hale gelmiş ve arabaların üretimine başlanmıştır. Araba parçaları hem çok merak edilen hemde bilinmesi gereken bir konu olduğu için bu sayfayı hazırlama ihtiyacı duyduk. Arabanın tüm parçaları anlatılacak ve arabada bulunan parçalar ‘ın görevlerinden bahsedilecektir. Araba parçaları ve görevleri sayfasında anlatılacak olan konular şu şekildedir.
-Motor
-Güç aktarma organları
-Şase
-Gövde
-Yürür Aksam
-Araç İklimlendirme Sistemleri
-Oto elektrik Sistemleri
Yukarıda ki gibi başlıklar halinde anlatılacak olan araba parçaları ve görevleri sayfasına başlayabiliriz.

Araba Parçaları ve Görevleri Nelerdir?
Araba Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

*Hangi araba markası hangi ülkeye ait merak ediyorsanız burayı tıklayınız.

Araba Parçaları – MOTOR

Motor yakıtın yanmasıyla oluşan kimyasal enerjiyi hareket enerjisine çeviren makinelerdir. Motorlar arabaların hareket etmesi için en gerekli ve önemli araba parçasıdır. Araba parçaları arasında en önemli parça olan motor, genel olarak arabanın ön kısmında bulunsa da bazı modellerde arka kısmına da konulduğu görülmektedir. Arabalarda kullanılan motorlar içten yanmalı motorlardır. Çoğunluk olarak 4 zamanlı motorlar kullanılır.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibi hakkında bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz. Motorun çalışmasına yardımcı olan sistemler ve parçalar bu site içerisinde anlatılmıştır. Paragraf içerisindeki linklerden bu parçalara ve sistemlere ulaşabilirsiniz. Motoru oluşturan parçaları ve görevlerini motor parçaları ve görevleri sayfasında bulabilirsiniz. Motorun çalışması sırasında motor yağlama sistemlerine, motor yakıt sistemlerine, motor soğutma suyu sistemlerine, motor hava sistemleri, motor elektrik sistemlerine ve motor egzoz sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Araba Parçaları - Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?
Araba Parçaları – Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kısaca anlatmak gerekirse motor elektrik sistemleri parçası olan aküden aldığı enerji ile ilk hareketini marş motorundan alan araba motoru dönmeye başladıktan sonra motor hava sistemlerinden ve motor yakıt sistemlerinden gelen hava ve yakıtı silindirler içerisinde yakarak motor parçalarının yardımıyla hareketini sağlar. Bütün işleyişi ve zamanlamaları özellikle yeni nesil otomobillerde motor elektrik sistemleri yönetir.

Araba Parçaları – GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

Araba parçaları arasında araç tahrik sistemleri de büyük görev üstlenmektedir. Motor çalışır vaziyetteyken arabanın hareket etmesini sağlayan güç aktarma organlarıdır. Güç aktarma organları arasında bilinen kavrama, şanzıman, diferasiyel ve aks anlatılacaktır.

Araba Parçaları - Güç Aktarma Organları Nelerdir?
Araba Parçaları – Güç Aktarma Organları Nelerdir?

Kavrama (Debriyaj) Sisteminin Görevleri

Motorda üretilen dönüş hareketini şanzımana ileten veya aktarmını kesen motor parçasıdır. Şanzıman nedir sayfasında da anlatıldığı gibi arabalarda kullanılan bir çok çeşit şanzıman tipi vardır. Ama hepsinde vites geçiş sistemleri mevcuttur. Şanzımanlar, vites değiştirmeler sayesinde motor devri çok yükselmeden yüksek hızlara çıkmamızı sağlar. Bu vites geçişlerinde motor ile şanzımanı birbirinden ayıran parça debriyaj sistemi diğer adı kavrama sistemidir. Debriyaj sistemi hakkında daha ayrıntılı bilgi için debriyaj nedir sayfasına gidebilirsiniz. Kavrama çeşitleri içerisinde bulunan
– Mekanik (kuru) kavrama (klasik baskı-balata),
– Hidrolik kavrama (tork konvertörü),
– Çok diskli çift kavrama (DSG),
– Çift kavrama diskli kuru kavrama (DSG-Powershift),
en yaygın kullanılan kavrama (debriyaj) sistemi türleridir.

Şanzıman’ın (Vites Kutusu) Görevleri

Şanzıman yada vites kutusu, motordan, baskı balata (kavrama) ile aldığı hareketi istenilen tork değerinde, şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Şanzıman motordan aldığı dönme enerjisini arabanın tekerleklerine ileten araba parçasıdır. Sadece motorun çalışması arabayı hareket ettiremeyeceği için şanzımanlar büyük görev üstlenirler. Günümüz otomobillerde bir çok çeşit şanzıman tipi kullanılmaktadır. Şanzıman çeşitleri
– Manuel Şanzıman
– Yarı Otomatik Şanzıman / Tek Kavramalı Şanzıman
Tam Otomatik Şanzıman / Tork Tonvertörlü Şanzıman
DSG Şanzıman / Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman
CVT Şanzıman (Sürekli Değişken Şanzıman)
gibidir. Şanzıman nedir sayfasında şanzıman çeşitlerinin çalışma prensiplerini görebilirsiniz.

Şanzımanlar motor rolanti devrinde çalışır vaziyetteyken arabanın sabitdurmasını sağlarken motorun aynı devirlerinde çeşitli hızlarda seyretmemizi sağlar. Ve aynı şekilde arabanın geri hareket etmesini de sağlayan şanzımandır.

*Tam otomatik şanzıman hakkında ayrıntılı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

*CVT Şanzıman hakkında ayrıntılı bilgi almak için CVT Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır konulu sayfamıza gidebilirsiniz.

*DSG Şanzıman hakkında ayrıntılı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Diferansiyel’in Görevleri

Diferansiyel arkadan itişli ve önden çekişli arabalarda kullanılmaktadır. Aralarındaki fark ise arkadan itişli araçlarda diferansiyel arka dingilde ortada bulunur. Önden çekişli araçlarda ise diferansiyel vites kutusu ile bir arada tek bir gövdede bulunmaktadır. Diferansiyelin görevi şanzımandan aldığı dönüş hareketini hızı azaltıp, torku yükselterek tekerleklere iletmektedir. Ayrıca diferansiyel, iki tahrik tekerleğinin faklı hızlarda (virajlarda-dönüşlerde) dönmesini sağlar. Bunu istavroz dişlileri sayesinde yapar. Lüks veya arazi araçlarında, kilitlenebilir diferansiyel kullanılmaktadır, böylece düşük hızlarda her iki tekerleği bir birine kilitleyerek aynı hızda dönmesini ve patinajdan kurtulmasını sağlar.

*Diferansiyel nedir ve nasıl çalışır, Diferansiyel kısımları ve diferansiyel çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Aks Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Diferansiyelden aldığı dönüş hareketini, tekerleğe ileten çelik mildir. Dingil yada aks yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir. Önden çekişli araçlarda kullanılan akslarda iki adet sabit hız mafsalı bulunur. Çünkü ön tekerlekler direksiyon ve süspansiyon hareketi yapmaktadır.

Araba Parçaları – ŞASİ

Motorlu araçların gövdeleri iki temel kısımdan oluşur: Şasi ve karoseri.

Araba Parçaları - Şasi Nedir?
Araba Parçaları – Şasi Nedir?

Şasi Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Üzerinde motor aksamı, elektrik ve aktarma organları bulunan ve yürür vaziyette bulunan yarı araçtır. Bunun üzerinde sadece aracın esas gövdesi bulunmamaktadır. Otomotiv üreticileri yürür şasi üretimi yaparak diğer fabrikalara gönderirler ve bunun üstüne gövde monte edilir. Kazaya uğramış bir aracın şasisi çok hasarlı ise şasi gövdeden ayrılabilir ve bunun yerine yeni bir şasi kullanılabilir. Ülkemizde en çok yapılan hata şasinin çok hasarlı olması durumunda düzeltme yöntemine gidilmesi. Şasi de yapılacak olan değişimler arabanın bütünlük yapısını bozacak ve güvenliğini azaltacaktır. Günümüzde otomobiller şasisiz, dayanıklı taşıyıcı gövde olarak üretilmektedir.Şasi, aracın tabanındaki sağlam metal konstrüksiyondur. Aracın tüm yapısı şasiye bağlıdır ve şasi tüm araç donanımını üzerinde taşır.

Karoseri Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Karoserler, bir çok parçanın ayrı ayrı imal edilerek kaynak ve perçin yolu ile birleştirilmesi sonucu imal edilir. Daha sonra temizlenen ve boyanan karoser ayrı bir şekilde üretilen şasi üzerine oturtularak montajı yapılır. Yeni nesil araçlarda karoser ile şasi bir arada üretilmektedir. Yukarıda anlattığımız şasisiz araçlardan bahsediyoruz. Böyle araçlarda ağırlığın azalması ve bütünlüğün oluşması açısından daha güvenli olmaktadır. Karoseri, aracın dış yapısını, şeklini, dizaynını ve bütünlüğünü oluşturan sac yapıdır. Aracın direkleri ve profiller, karoseriye dahildir.

Araba Parçaları – GÖVDE

Araba Parçaları - Kaporta Nedir?
Araba Parçaları – Kaporta Nedir?

Araç Kaporta Nedir ve Kaporta Parçaları Nelerdir?

Araç tavanı, kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu, ön çamurluklar, arka çamurluklar, arka omuz, ön tampon, ön ızgara, arka tampon, Kanat (spoiler), ön camlar, arka camlar, yan camlar, yan aynalar gibi araba parçaları aracın kaportasını oluşturmaktadır. Araba satın alırken en dikkat edilen araba parçalarıdır. Motordan sonra arabanın kaportasına bakılarak değişen parça olmamasına dikkat edilir. Her bir değişen parça bir kazayı işaret etmektedir.

Araç İç Donanımları ve Görevleri Nelerdir?

Direksiyon, gösterge paneli, göstergeler, ön panel (ön göğüs), ön konsol, torpido gözü, vites kolu, orta konsol, kolçak (kol desteği), dikiz ayna, sürücü ve yolcu koltukları, müzik sistemi, klima sistemi, yol bilgisayarı ve navigasyon sistemi gibi parçalar araç iç donanımlarını oluşturmaktadır. Arabaların paketlerine göre eklenen özellikler içerisinde bu sistemler ve parçalarda bulunmaktadır. Araba sürücüsü için en önemli kısımdır. Çünkü araba kullanırken gördüğünüz aslında iç dizayndır. Bu nedenle araba alımlarında dikkat edilen bir diğer kısımdır.

Araba Parçaları – YÜRÜR AKSAM

Süspansiyon(yay ve amortisör), fren, direksiyon, aks milleri, rot kolları, salıncaklar, rot kolları, rot başları ve rotillerin tümüne yürür aksam denir. Ülkemiz yol şartlarında ömürleri kısalmakta olup düzenli bakımları ve kontrolleri yapılması gerekmektedir. Konfor için önem teşkil eden yürür aksam araba parçaları rahat sürüşler için kalitesi önem kazanmaktadır.

Araba Parçaları - Yürür Aksam Nedir?
Araba Parçaları – Yürür Aksam Nedir?

Direksiyon Sisteminin Görevi Nedir?

Direksiyon sistemleri, arabanın sürücü tarafından istenilen yöne gitmesini (yönlendirilmesini) sağlayan araba parçaları ‘dır. Sürücü tarafından direksiyon simidiyle oluşturulan döndürme kuvveti, direksiyon dişli kutusu tarafından kuvvet arttırılarak ve doğrusal harekete dönüştürülerek, direksiyon rot kolları üzerinden tekerleklere iletilir. Hidrolik ve elektrik yardımlı direksiyon sistemleri en yaygın kullanılan çeşitleridir. Hidrolik direksiyon sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz. Direksiyon sistemleri ve parçaları hakkında bilgi almak için ise burayı tıklayınız.

Süspansiyon Sistemi Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Yoldan gelen darbe ve titreşimlerin, sürücü ve araç gövdesine geçmesini engelleyen, darbe ve titreşimleri sönümleyen, aracın ağırlığını üzerinde taşıyan, aracın yol tutuşunu, lastikleri yola sürekli temasını ve sürüş güvenliği sağlayan sistem süspansiyon sistemidir. Aracın konfor ve güvenlik gereksinimi süspansiyon sistemiyle karşılanır. Yaylar darbe ve titreşimleri üzerine alırken, amortisörler yayın salınımını sönümler. Bu nedenle arabayı alçaltmak için kullanılan yöntemlere dikkat edilmesi gerekir. Yanlış uygulanan yöntemler aracın güvenliğini tehlikeye atmakla beraber içerisindeki yolcularıda tehlikeye atmaktadır. Şunu unutmayın modifiye ucuz bir uygulama değildir. Ucuz olsun diye yapılan yöntemler sizi tehlikeye atmaktadır.

Fren Sisteminin Görevi Nedir?

Fren sistemi, motorlu araçların hızı azaltmak, durdurmak, duran aracı sabitlemek için kullanılır. En yaygın kullanılan fren sistemi hidrolik fren sistemidir. Kampanalı ve diskli fren mekanizmaları, hidrolik basınç, hidrolik piston, fren balatasıyla, tekerleği yavaşlatır ve durdurur. Fren sistemi, balataları diske sürterek, hareket enerjisini ısı enerjisine çevirir. Ayrınca pnömatik (havalı) fren sistemleri, ağır yük taşıyan ticari araçlarda kullanılmaktadır. Fren sistemleri hakkında bilgi almak için otomobil fren sistemleri sayfasına bakabilirsiniz. Ayrıca ABS fren sistemini merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız burayı tıklayabilirsiniz.

*Frenden gelen ıslık sesinin nedenleri ve çözümleri hakkında bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Tekerleğin Görevi Nedir?

Tekerlek, jant ve lastiklerden oluşur. Aracın tüm yükünü üzerine alır, yuvarlanarak aracın hareket etmesini sağlar. Lastikler araç güvenliğinde en önemli etkenlerden bir tanesidir. Aracın yola tutunma görevini tek başına üstlenir. Bu nedenle lastik seçimine dikkat edilmesi ve hava şartlarına göre belirlenmesi gerekmektedir.

Araba Parçaları – ARAÇ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ

Aracın iç havasının, sıcaklığının, neminin ve temizliğinin ayarlandığı sisteme araç iklimlendirme sistemi denir. Araçta bu görevleri, klima ve kalorifer sistemi yerine getirir. Klima sistemi sıcak havalarda arabanın içerisini soğuturken kalorifer sistemi soğuk havalarda arabanın içinin ısınmasını sağlamaktadır. Klima sistemi parçaları ve çalışma prensibi ve aynı zamanda kalorifer sistemi hakkında bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

*Ayrıntılı bilgi için araç klima sistemi nasıl çalışır ve parçaları nelerdir sayfasına bakabilirsiniz.

Araba Parçaları – OTO ELEKTRİK

Araba parçaları ve görevleri sayfasında aslında en önemli kısım olan motor elektrik sistemleridir. Hemen hemen her parçayı kontrol eden ve gerekli bilgileri toplayan sistemlerdir. Motor elektrik sistemleri parçaları ve görevleri hakkında bilgi almak için burayı tıklayınız. Motorlu araçlarda çalışan tüm elektrikli donanımların ve elektronik donanımların çalışmasını düzenleyen sistemlerdir.

Araba Parçaları ve Görevleri sayfasını yararlı bulduysanız sayfayı oylamayı unutmayın. Sayfaya eklemek istediğiniz bilgi vesayfa ile ilgili soru veya eleştiriniz var ise yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Araba parçaları ve görevleri sayfası bittiğine göre çalışma prensipleri sayfasına giderek site hakkında bilgi sahibi olabilir veya motor arızaları sayfasına giderek arızalar hakkında bilgi alabilirsiniz. Ana sayfaya gitmek için burayı tıklayınız.

Kaynak: Bu sayfa Carstechnic tarafından oluşturulmuştur.

One Response

  1. skrotbil 9 Ekim 2019

Leave a Reply