Antifiriz Ne İşe Yarar?

Antifriz, radyatör suyuna katılarak 0 derece ve altında soğutma suyunun donmasını önleyen kimyasal maddedir. Antifiriz sadece suyun donma noktasını düşürmekle kalmaz aynı zamanda suyun kaynama noktasını da yükseltir. Ayrıca motor yüzeylerindeki korozyonu ve aşınmayı önler. Yani antifiriz sadece kış aylarında değil sürekli kullanılmalıdır.

Antifriz radyatörü ve motor soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı %70’i aşarsa donma %30’un altına düşmekte ve hararet tehlikesi baş göstermektedir.

*Yanlış antifiriz kullanımından dolayı oluşabilecek arızalar arasında motor conta yanması vardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için burayı tıklayınız.

Antifiriz Karışım Oranı Ne Olmalı?

Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ila % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katkıların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılmalıdır. “Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçmektedir ve formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermemektedir. Dolayısıyla bomometre, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçememektedir.

Antifiriz Ne İşe Yarar? Karışım Oranı Nedir?
Antifiriz Ne İşe Yarar? Karışım Oranı Nedir?

Bütün antifrizler birbirlerinin aynısı değildir çünkü, piyasadaki antifriz ürünleri arasında büyük oranda kalite farkı vardır. İyi bir antifriz hem suyun donma derecesini düşürmeli hem de kaynama derecesini yükseltmelidir. OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler içeriğindeki katkıların kimyasal özellikleri sayesinde hem daha uzun ömürlüdürler hem de aşınmaya karşı daha iyi koruma sağlarlar. Genel maksatlı antifrizler normalde yılda bir defa suyun donma noktası için derecesi ölçülmelidir. Gelişmiş antifrizler ise daha uzun ömürlü olduklarından 3 yıla kadar kullanılabilmektedir.

Mavi Antifiriz mi Kırmızı Antifiriz mi Kullanmalı?

Antifiriz Tercihi
Antifiriz Tercihi

Antifiriz üretiminde bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) kullanılmaktadır. Üretiminden sonra üretici firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifirizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir. Bu nedenle renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Fakat piyasada mavi antifriz ve kırmızı antifriz olarak bilinen ürünlerden;
Mavi antifiriz klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve mavi renkle renklendirilmiş antifirizken
Kırmızı antifiriz organik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve kırmızı renkle renklendirilmiş antifrizdir.
Bazen karşımıza yeşil antifriz, pembe antifriz, sarı antifriz olarak farklı şekillerde antifiriz çeşitlerinin çıkması bu sebeptendir.

Organik inhibitörler içeren kırmızı antifriz klasik inhibitörler içeren mavi antifirize göre 3 kat daha fazla ömürlüdür. Ancak bu her araçta mavi yerine kırmızı koyarsak ömrü uzatabiliriz demek değildir. Araç ya da ekipman üreticisinin tercihi, aracınızın ya da ekipmanınızın model yılı gibi bazı bilgilere sahip olduktan sonra net şekilde hareket edebilmektedir. Örneğin organik antifrizin temizleme gücü klasik antifrize göre daha iyidir. 30 yaşında otomobilinizin radyatörüne yıllardır eklediğiniz mavi antifrizin yerine kırmızı antifriz koyarsanız, organik antifriz çok daha iyi temizleme yapmaya başlayacağı için yıllar içerisinde radyatör cidarlarına yerleşmiş kurumları ve pasları çok fazla sıyırarak radyatörde açılmalar ve delinmeler meydana getirebilir. Bu sebeple antifriz seçerken de ekipman özelliklerine bakılması gerekmektedir.

Ana sayfaya dönerek başlıkları inceleyebilirsiniz. Çalışma prensipleri sayfasından konulara bakabilir ve site hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaynak: Carstechnic.com ve wikipedia.org

Leave a Reply